In een tijd waarin de terrassen weer open zijn en er meer versoepelende maatregelen volgen, maar tegelijkertijd de ziekenhuizen nog vol liggen, blikt onze collega Guido terug op een jaar lang online workshops.
In dit jaar hebben we van en met elkaar veel geleerd. Wat dan? En welke kansen liggen er voor onze opdrachtgevers? Hoe maakt het ons werk nog leuker, zodat we hier allemaal van kunnen profiteren?
Meer hierover leest u in zijn blog.
Vertaling van visie naar huisvesting
Interactieve workshops organiseren en faciliteren is een belangrijk onderdeel in mijn werk als adviseur Organisatie & Ruimte. Tijdens interactieve workshops maken we de vertaling van de inhoudelijke visie en ambities van een organisatie naar uitgangspunten voor passende onderwijshuisvesting. Dit is een creatief, op draagvlak gericht, proces waarin we een team onder andere helpen om na te denken over hun DNA, visie, werkwijze en ten slotte welke huisvesting sluit hier het beste bij aan. Ieder thema vraagt om een eigen benadering waarbij we werken aan een zo groot mogelijke betrokkenheid, vrijheid om je uit te spreken en het stimuleren van creativiteit. Iedere workshop kent een eigen groepsdynamiek en doel. Vooraf kiezen we de workshop die het beste aansluit bij het doel. In een reeks workshops leggen we de basis voor een vertaling van visie naar huisvesting: een goed gebouw begint met het beste idee.
"Na veel proberen, oefenen en uittesten ontstond een methodiek om het online werken ook echt als meerwaarde te zien in een proces."
In eerste instantie was niemand blij toen we vanuit huis gingen werken. Kunnen we nog wel doorgaan met ons werk? Kunnen we nog wel de kwaliteit blijven bieden die opdrachtgevers van ons gewend zijn? Vragen waar we met de kennis van nu volmondig JA op kunnen antwoorden. Maar tegelijkertijd blijft er het gemis aan fysiek contact.
Na de overwinning van een klein beetje koudwatervrees, gingen we aan de slag en hebben we onze collega’s en opdrachtgevers overtuigd van de mogelijkheden en voordelen van het online werken. De eerste reacties van opdrachtgevers waren vooral dat het een prettige manier is om toch door te gaan met het proces, zodat dit niet stil komt te liggen. Een mooie eerste stap natuurlijk, maar dat is nog niet de meerwaarde die uiteindelijk te behalen is met het online werken.
Na veel proberen, oefenen en uittesten ontstond een methodiek om het online werken ook echt als meerwaarde te zien in een proces. Een goede voorbereiding, bespreking en evaluatie met opdrachtgevers is daarin belangrijk. Want online werken is wel degelijk anders dan voorheen.
Geleerde lessen
Samenwerken en elkaar inspireren vormt een belangrijke basis voor ons werk. Werken in Mural zorgt ervoor dat op één plek alle online werkvormen beschikbaar zijn. Zo kunnen we elkaar inspireren, van elkaar leren en zijn we altijd op de hoogte van de laatst ontwikkelde workshops en tools.
Mural heeft bovendien een grote fun-factor die het online werken aantrekkelijk maakt. Duimpjes, hartjes en confetti na afloop van een geslaagde workshop zorgen voor positieve energie in het proces!
Online werken draagt ook bij aan de reductie van onze afvalstroom. Dit klinkt misschien gek, maar met circa 400 projecten per jaar verzamelen we kilometers aan flip-over vellen, schrijfbare tafelkleden en post-its.
Toekomst
Online workshops zijn een succes. Inmiddels hebben meer dan 100 van onze projecten een eigen workspace waar we met onze opdrachtgevers interactief samenwerken. Het aantal workshops staat op ruim 600. Het jaar 2021 staat voor ons in het teken van het zoeken naar de juiste balans. Deze kan per project en per opdrachtgever verschillen. Een goed gesprek voeren doe je nog steeds het liefst in elkaars aanwezigheid. Dit geeft de meeste diepgang en maakt nuanceringen eenvoudiger. Het online werken zal dan ook nooit een vervanger worden van onze oude werkwijze. Wel zijn er legio kansen en mogelijkheden die het online werken ons heeft gebracht en die we in de toekomst zeker blijven benutten.
Zo is het werken met voorbereidende opdrachten iets dat blijft. Dit biedt kansen voor onze opdrachtgevers om zoveel mogelijk betrokkenheid te creëren binnen het team. Ook leerlingen, studenten of ouders en omwonenden kunnen zo gevraagd worden naar hun visie. Dit draagt sterk bij aan één van de doelen van onze werkwijze: draagvlak en betrokkenheid.
Mural leent zich bovendien goed voor projectmatige samenwerking met onze opdrachtgevers. Een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een gedeelde werkomgeving is iets wat wij naar verwachting meer gaan benutten in onze dienstverlening. Dit maakt het samenwerken met onze opdrachtgevers nog leuker, creatiever en prettiger.
Zo zetten we stappen in de verdere professionalisering van onze dienstverlening.
Nieuwsgierig? Bekijk dan HIER één van onze workshopformats over kernwaarden. Of neem contact op met Mural-expert Guido.