20 april 2020
Adviseurs ontwikkelden interactieve, digitale workshops voor huisvestingsvraagstukken
Leonoor, Chantal en Guido werken als adviseurs Voorzieningenplanning en Organisatie & Ruimte bij ICSadviseurs. Een belangrijk onderdeel van het werk van onze adviseurs is het organiseren van interactieve workshops met gebruikersgroepen. Maar hoe doen we dit in deze crisis? Leonoor, Chantal en Guido vertellen over de digitale workshops die zij ontwikkel(d)en om zo toch belangrijke werksessies met gebruikers doorgang te laten vinden.
Innoveren onder druk
Leonoor: “Eén van de eerste vragen die we ons stelden toen de maatregelen vanuit de overheid aangescherpt werden was: Hoe gaan we onze opdrachtgevers begeleiden in interactieve workshops zonder verlies van de kwaliteit van het gesprek? De Corona-crisis stelt ons in staat om onder druk te innoveren. Het onderwijs werd op veel plekken binnen een week op afstand georganiseerd en het gebruik van digitale tools nam een vlucht. Een groot deel van onze workshops is inmiddels volledig gedigitaliseerd en op afstand interactief te organiseren.”
“Goede voorbereiding blijkt daarbij het halve werk”, vindt Chantal. “Vooraf een tool testen, zorgen dat iedereen in een sessie snapt hoe het werkt en met iemand meedenken wanneer hij of zij een probleem ervaart. Zo proberen we toch iedereen erbij te betrekken en stellen we ook nu de gebruiker centraal. Bovendien: oefening baart kunst en we zien dat deze nieuwe werkwijze zich in veel van onze projecten al heeft bewezen de afgelopen weken. We werken samen met onze opdrachtgevers met dezelfde bevlogenheid aan deze digitale interactieve werksessies.”
Kracht van interactie niet optimaal
Guido: “Vanzelfsprekend is het niet onze ambitie om workshops op afstand te organiseren. De kracht zit tenslotte in de interactie tussen de facilitator en de deelnemers. Wel biedt het digitaliseren van workshops ook weer nieuwe kansen. In veel van onze projecten werken we met uitgebreide huiswerkopdrachten en kunnen teamleden individueel of samen hiermee aan de slag. De huiswerkopdrachten bieden een goede voorbereiding op een workshop. Ook in het post-corona tijdperk liggen hier kansen om een efficiënt proces met de juiste diepgang te organiseren.”
Chantal: “Bovendien stelt het scherm delen bij digitale sessies ons nu ook in staat om meteen zaken in een ruimteprogramma aan te passen. Men ziet dan direct wat er gebeurt met een ruimte of klaslokaal in een schoolgebouw en dat maakt het erg interactief!”
Meer weten?
Wilt u meer weten over onze ervaringen met het digitaliseren van onze werkvormen en de kracht van een goede huiswerkopdracht? Heeft u zelf plannen met onderwijshuisvesting en wilt u met uw team aan de slag? Kijk hier voor al onze digitale workshops of neem contact op met één van onze adviseurs en vraag naar de mogelijkheden.
Meteen beginnen? Vraag dan hier de toegangslink op naar één van onze gratis interactieve workshops!