Quickscan scholencluster Beethovensingel Alkmaar
Er is een globaal Programma van Eisen opgesteld met daarin de onderwijskundige visie en de ruimtebehoefte van de scholen in omvang en type ruimten.
Tijdens een startoverleg zijn gezamenlijk de verschillende belangen en voorkeuren verkend op basis van kwalitatieve en kwantitatieve criteria. Wat ook meespeelde waren de richtlijnen voor de drie scenario’s vanuit het IHP. Er is gesproken over het toekomstperspectief en de te onderzoeken scenario’s zijn verkend.
In gesprek met de schooldirecties en de bestuurders is verkend hoe het onderwijs zich ontwikkelt in de toekomst. Vervolgens is een globaal Programma van Eisen opgesteld met daarin de onderwijskundige visie en de ruimtebehoefte van de scholen in omvang en type ruimten. Een technische analyse van de gebouwen zorgde voor een globaal beeld van de staat van de gebouwen en gaf inzicht in de (on)mogelijkheden om het toekomstige programma van de scholen mogelijk te maken in de gebouwen.
Na het uitspreken van de voorkeursscenario’s voor de drie gebouwen zijn de te verwachten investeringskosten en exploitatielasten voor schoolbesturen en gemeente in beeld gebracht. Daarbij is aansluiting gezocht bij de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente.
"Op basis van de uitkomsten van de quickscan zijn de besturen en gemeente in staat om een richting te kiezen voor de verdere uitwerking van de plannen."
Een integrale benadering van de opgave waarbij in samenwerking met de gemeente en schoolbesturen gewerkt is aan uitwerking van de thema’s: inhoud, ruimte, kwaliteit en financiën heeft een volledig beeld gegeven van de toekomstwaarde van de gebouwen.
Op basis van de uitkomsten van de quickscan zijn de besturen en gemeente in staat om een richting te kiezen voor de verdere uitwerking van de plannen.