Werken aan een inclusieve en vitale samenleving
< Naar alle berichten

Werken aan een inclusieve en vitale samenleving

ICSadviseurs werkt vanuit een heldere missie aan vastgoed met een maatschappelijke meerwaarde. Zo ontstaan er steeds meer verbindingen in het denken over voorzieningen voor onderwijs, zorg en sport, die vooral aantrekkelijk moeten zijn en de spontane ontmoeting faciliteren. Daar horen begrippen bij als de vitale en inclusieve samenleving.

Vanmorgen meldde het NOS journaal dat steeds minder kinderen buiten spelen. Steeds meer blijven ze binnen om te gamen of TV te kijken. Vitaal betekent natuurlijk ook inclusief maar ook “in beweging”, gezond en duurzaam zijn. Dus een inclusieve samenleving is een vitale samenleving. Als je dat vertaalt naar een gebouwde omgeving die multipurpose is, betekent dit dat een omgeving (inclusief gebouw) maximaal bijdraagt aan het natuurlijk en spontaan ontmoeten van mensen (ongeacht leeftijd, afkomst en handicap) en die ontmoeting ook faciliteert c.q. prikkelt.

Nederland heeft het VN-verdrag voor rechten van mensen met een handicap in de zomer van 2016 bekrachtigd. Dit betekent dat Nederland zijn uiterste best moet doen om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking dezelfde kansen en mogelijkheden hebben als mensen zonder beperking. Het animatiefilmpje hieronder laat goed zien waar mensen met een handicap in hun dagelijks handelen mee te maken hebben, wanneer ze gewoon deel willen nemen aan onze inclusieve en vitale samenleving.

Een mooi voorbeeld van een inclusief project is het Hart van Vathorst, waar al deze verbindingen samen komen. Op het Vastgoedcongres ‘Praktijkervaringen Zorgvastgoed’ is Hart van Vathorst dinsdag 10 april 2018 gekozen tot beste zorgvastgoedproject van de laatste jaren. Wat Hart van Vathorst uniek maakt volgens woningcorporatie de Alliantie, is de manier waarop de inclusieve samenleving vorm krijgt:

“Gezonde mensen, zieke mensen, mensen met een beperking, ouderen, (jong)volwassenen, gezinnen en kinderen in alle leeftijden wonen, werken, spelen en kerken in Hart van Vathorst. Het gaat daarmee (veel) verder dan een samenwerking tussen verschillende partijen. Bewoners krijgen in Hart van Vathorst de kans om volledig te participeren in de samenleving en onderdeel te zijn van de wijk. Zo gaan de kinderen van het kindercentrum iedere week naar de opa’s en oma’s bij Accolade Zorg in het pand om daar samen te zingen, spelletjes te spelen of een appeltje te eten. Bewoners zijn door de kerkleden opgenomen in hun ontmoetingsgroepen, vinden maatjes in de wijk en maken nieuwe contacten. Ook functioneel wordt samengewerkt. De kerkzaal doet dienst als theater, in de zalen van de kerk wordt vergaderd, de tuin in het restaurant wordt ingezet als moestuin voor de dagbesteding, de ateliers maken mooie producten voor in de winkel en zo zijn er talloze voorbeelden te vinden waarin de partijen elkaar versterken.”

Klik hier voor meer informatie.

De ontwerpopdracht van Hart van Vathorst is door Borgerink Architecten in opdracht van Jorissen Simonetti architecten uitgevoerd voor Zenzo Maatschappelijk Vastgoed/Lithos Bouw.
Aanmelden voor onze nieuwsbrief?

Meer informatie

Hans Voorberg
hans.voorberg@icsadviseurs.nl
06-22601675

Mariëlle Wetzels
marielle.wetzels@icsadviseurs.nl
06-22604964